atlantide (~antares@mail.lipn.univ-paris13.fr) left irc: Ping timeout: 480 seconds
atlantide (~antares@mail.lipn.univ-paris13.fr) joined #fai.
kriebly (~moho@wisdom.stanford.edu) joined #fai.
sepski (~sep@NAT27.soffk.no) joined #fai.
sepski (~sep@NAT27.soffk.no) left irc: Quit: Leaving
ErKa (keryell@m11.wifi.enstb.org) joined #fai.
itais (~itais@62.81.119.138.static.user.ono.com) joined #fai.
mettler (~mettler@dsl-62-220-14-162.berlikomm.net) joined #fai.
08:40 mettleraloha!
Mrfai (~lange@suenner.informatik.uni-koeln.de) joined #fai.
10:03 atlantidepjustice, y've reason but i always the message "Target filesystem doesn't have /sbin/init" and /bin/sh:can't access tty: job control off (initramfs)
10:16 mettlerGRUB/10-setup FAILED with exit code 1.  ;(
10:16 mettlerThe file /target/boot/grub/stage1 not read correctly.
10:16 mettlerSearching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
10:16 mettlerFound kernel: /boot/vmlinuz-2.6.15-51-686........
10:16 mettlerGrub installed on /dev/sda on (hd0,0)
10:16 mettlerERROR: postinst returned code 1
10:16 mettlerGRUB/10-setup        FAILED with exit code
10:16 mettlersomebody got a hint? ..its a raid1 but i think the problem is somewhere else
10:17 mettlercan't setup up grub without mounting /boot before
10:17 mettlersbin/grub-install --no-floppy --force-lba  --recheck /dev/sda
10:17 mettlerProbing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
10:17 mettlerCould not find device for /boot: Not found or not a block device
10:18 atlantideNobody have solution for those big problems "Target filesystem doesn't have /sbin/init" and /bin/sh:can't access tty: job control off (initramfs)
10:21 mettleratlantide did u try with standart kernel -initrd?
10:21 mettlercan mount the nfs share from somewhere else?  what fai version r u using?
10:23 mettlerhave 2.6.18-6-486 here (w0rked out of the box with 3.2.4)
10:26 atlantidei have the same initrd but i tried the latest i ve the pb
10:27 mettlerdoes the nfs server log error messages?!
10:28 mettlertried to tell the client its nfs ip in pxelinux.cfg/CASD ? nfsroot=192.168.0.1:/srv...
10:34 atlantideMrfai have no time for me, i have 20 machines to install thank mettler i haved specified pxelinux.cfg/0A0A0083 nfs=10.100.143:/srv/fai/nfsroot/live/filesystem.dir but negatif
10:34 torkelmettler: do you have a seperate boot-partition? Is it perhaps mounted before / (i.e / hides /boot)
10:36 mettlerno i don't. just /var and / as raid....when i ssh to the machines i should be able to setup grub with:   "grub-install /dev/sda" ?!
10:36 mettlerbut i can't even set it up by hand...no valid block device until i mount anything over /boot
10:37 mettlerim tryig completly withour raid atm
10:38 mettlermaybe i have some old config files from 3.1.8 in /srv/fai/config...
10:39 torkelmettler: we have been using http://pastebin.com/m22b54374
10:43 mettlerthx alot! will try it
10:49 stockholmwhat could be a reason that a fai install takes particularly long?
10:49 stockholmone install that a college does right now is super slow when installing packages
10:50 stockholmthe packages are downloaded and all, but installing them is in slow motion
10:50 stockholm?
10:51 stockholmit takes ~200sec to install bsdutils
10:51 stockholminstalling from a cd is fast as always.
10:54 mettlerit did not mount local disks and installs over nfs? ^
10:54 mettleror does not use udma ..just guessing ;D
11:17 mettlertorkel I have a dapper on a raid system ;))
sobersabre (~bilbo@89-139-33-236.bb.netvision.net.il) joined #fai.
11:17 sobersabrehi.
11:17 mettlerwelcome
11:17 sobersabreI am failing to boot my fai setup :(
11:17 sobersabreI am on 3.2.4
11:17 torkelmettler: so our "hack" worked?
11:17 sobersabreI used to boot with vmlinuz-install
11:18 sobersabrenow I get a problem with it. the booting machine says:
11:18 mettleryes i think so, but i also changed from striping to mirror. will try on to see where my mistake was and what was the hack
11:19 sobersabrecannot find init.
11:20 sobersabreI think it fails to mount the nfs root.
11:21 sobersabresomething like: "No init found. Try passing init= option."
11:21 sobersabreit says before that:
11:22 sobersabreVFS: Mounted root (nfs filesystem) read-only.
11:22 sobersabreand there's a warning:
11:22 sobersabreunable to open an initial console.
11:22 sobersabrehell.
11:22 sobersabresorry for the mess.
11:22 sobersabrethe choronology is:
11:23 sobersabre1. VFS: mounted root
11:23 sobersabre2. Freeing unused memory
11:23 sobersabre3. Warning: unable to open an initial console
11:23 neil|worksobersabre: are you using lenny fai by any chance?
11:23 sobersabreneil|work: I don't think so.
11:23 sobersabrelemme check.
11:23 oz_sobersabre: whate does "make-fai-nfsroot -v" tell you?
11:23 sobersabreno. ETCH.
11:24 sobersabreoz_: I ran fai-setup
11:24 neil|workusing the etch fai kernel?
11:24 sobersabreyes.
11:24 oz_sobersabre: run "make-fai-nfsroot -v"
11:24 sobersabreok.
11:24 oz_and check the errormessages
11:24 sobersabreit will take some minutes.
11:25 oz_sure :)
11:25 sobersabreis there a file for errors anyway ?
11:25 oz_the log files, yes
11:25 oz_:)
11:25 sobersabreso... make-fai-nfsroot is run on fai-setup or not ?
11:26 oz_make-fai-nfsroot is run by fai-setup
11:26 sobersabreok. so... if I add -v, does it add anything to the log files?
11:26 oz_your error prolly due to some error during the creation of the nfsroot
11:26 oz_sobersabre: it also prints the errors to the console
11:27 sobersabreI don't mind reading them from the file....
11:27 sobersabreBase system installed successfully
11:28 oz_Base system? did you run make-fai-nfsroot?
11:28 sobersabreit uses linux-image-2.6.18-6-686
11:28 sobersabreyes.
11:28 sobersabreIt's one of the stages isn't it... ?
11:28 oz_yes
Action: oz_ has to leave
11:29 oz_BBL
11:29 sobersabreOK!
11:29 sobersabreERROR: live-initramfs was not installed inside the nfsroot
11:29 sobersabrevery nice.
11:29 oz_aha, so wie got it.
11:29 sobersabrewhy has this happened ?
11:29 sobersabreshall I add it in the package list ?
11:30 oz_try it, but now I'm gone for a while
11:30 oz_and cant help
11:30 sobersabrethanks!
11:31 sobersabreI am rerunning make-fai-nfsroot
11:32 neil|workyes i had that problem. It was due to there not being a release candidate for it in my repository
11:34 sobersabrehmmm.
11:35 sobersabreI added live-initramfs to the install list of I386 part
11:35 sobersabreand I still get that error.
11:35 sobersabrewhere do I need to add the package ?
11:36 sobersabrein the initial section of /etc/fai/NFSROOT file
11:36 sobersabre?
sobersabre (~bilbo@89-139-33-236.bb.netvision.net.il) left irc: Quit: leaving
12:20 atlantidehi, in my default file " root=/dev/nfs nfsroot=/srv/fai/nfsroot boot=live  FAI_FLAGS=verbose,sshd,createvt FAI_ACTION=install" somebody can give an other option to test, i ve always the same pb
12:21 neil|workwhats the problem exactly?
12:22 neil|workappend ip=dhcp devfs=nomount FAI_ACTION=install root=/dev/nfs nfsroot=10.2.1.2:/srv/fai/nfsroot FAI_FLAGS=verbose,sshd,createvt
12:22 neil|worktry that although youll need to change the nfs ip
12:22 atlantide FAI_ACTION=install isnot running
12:24 neil|workoh I vaguely remember that with old versions your limited in the number of options you can stick on the boot line. Limited to 8 or soemthing like that. If you go over it then it just chops it off.
12:25 neil|workim not sure what boot=live does however?
12:26 Mrfaiatlantide: use fai-chboot to create your pxelinux.cfg files
itais (~itais@62.81.119.138.static.user.ono.com) left irc: Quit: Leaving.
12:30 atlantidei use "fai-chboot -iIFv hostname"
12:33 atlantidethe result "append initrd=initrd.img-2.6.18-6-486 ip=dhcp  root=/dev/nfs nfsroot=/srv/fai/nfsroot boot=live  FAI_FLAGS=verbose,sshd,createvt FAI_ACTION=install" i think there a problem with "boot=live" and "FAI_ACTION=install"
12:44 atlantidewhen i put boot=live and "FAI_ACTION=install" i have pb
12:44 Mrfaiif you use fai-chboot from FAI 3.2.4 this is correct. Then other things in your setup are wrong.
12:46 Mrfaiatlantide: I think noone know what your problem is. Do you get the red text on the install client?
12:46 atlantidewhen i put boot=live and no "FAI_ACTION=install" the system run but there no action $FAI_ACTION
12:48 atlantidei have the red text when i put boot=live and no "FAI_ACTION=install" the system run but there no action $FAI_ACTION
12:49 neil|workid stick the FAI_ACTION=install ealier in the boot flags and see if it appears then, but then Ive never had too much luck with fai-chboot. Il llearn how to use it one day :D
13:03 atlantideMrfai: is there an other option for boot=? with live
13:13 stockholmis there an explonation if unpacking of packages is really *really* slow during the fai installation?
13:15 stockholmwhere bsdutils unpacks for 5min?
13:16 oz_on the local filesystem?
13:16 stockholmyes
13:17 stockholmi would not expect it to install it anywhere else :-)
13:18 oz_stockholm: if it's so slow...
13:18 oz_I had that with a customer some time ago
13:18 oz_I found out, that he configured his host to mount a rootfs from the server...
13:19 oz_and the packages where unpacked via nfs
13:21 Mrfaiatlantide: do not change any option in pxelinux.cfg.
13:21 Mrfaiatlantide: what do cat /proc/cmdline say on your install client?
13:22 Mrfaistockholm: normally, if things are that slow, it's a DNS problem. Use top to see what's happening during unpacking.
13:25 atlantidecp:unable to open '/root/var/log': No such file ...
13:26 atlantidemount:Mounting /root/dev on /dev.static/dev failed
13:27 atlantidemount:Mounting /sys on /root/sys failed
13:28 atlantidemount:Mounting /proc on /root/proc failed
13:28 Mrfai?
13:28 Mrfaiatlantide: what is the output of this command: cat /proc/cmdline
13:31 atlantidecat  /proc/cmdline " "append initrd=initrd.img-2.6.18-6-486 ip=dhcp  root=/dev/nfs nfsroot=/srv/fai/nfsroot boot=live  FAI_FLAGS=verbose,sshd,createvt FAI_ACTION=install BOOT_IMAGE=vmlinuz-2.6.18-6-486 initrd=initrd-2.6.18-6-486
13:32 atlantidecat  /proc/cmdline " initrd=initrd.img-2.6.18-6-486 ip=dhcp  root=/dev/nfs nfsroot=/srv/fai/nfsroot boot=live  FAI_FLAGS=verbose,sshd,createvt FAI_ACTION=install BOOT_IMAGE=vmlinuz-2.6.18-6-486 initrd=initrd-2.6.18-6-486 " correct
13:33 Mrfaiok, all parameters are corrently recevied. So pxelinux.cfg is not your problem.
13:33 MrfaiNow, paste fai.log and variables.log to paste.debian.net
igormorgado (~igormorga@200.179.57.57) joined #fai.
13:47 atlantidei post what i find in "/var/log/fai" http://paste.debian.net/51100 but i don't  variables.log
13:50 MrfaiThis is your problem:
13:50 Mrfai#
13:50 MrfaiError: Provide the URL to obtain the fai config storage in $FAI_CONFIG_SRC
13:50 Mrfai#
13:50 MrfaiProblems accessing the config space.
13:50 Mrfaiatlantide: Without a config space, nothing can work
13:51 Mrfaitry this on your install server:
13:51 Mrfai grep FAI_CONFIG_SRC /srv/fai/nfsroot/live/filesystem.dir/etc/fai/fai.conf
13:52 MrfaiIt should say something like this:
13:52 MrfaiFAI_CONFIG_SRC=nfs://kueppers/srv/fai/config
13:55 atlantidei modified fai.conf  FAI_CONFIG_SRC=nfs://tlon$FAI_CONFIGDIR , must i do "make-fai-nfsroot -v"
13:55 atlantideor not, or what can i do ?
13:59 atlantideor i can do "fai -v softupdate "
13:59 MrfaiI think a slash is missing after tlon. And replace $FAI_CONFIGDIR with the value of it
13:59 Mrfaivariables may not work at this point
14:06 atlantideFAI_CONFIG_SRC=nfs://tlon/srv/fai/config,it ok now  what can i do after ?
14:07 Mrfaireboot your install client
14:07 Mrfairead fai.log or paste the new fai.log
14:08 atlantideone it is not important to "make-fai-nfsroot -v" before beginning the installation
14:10 stockholmcan i somehow restart an instation?
14:10 stockholmthe client has the nfs root mounted as /
14:10 stockholmand /target has the local hd
14:11 Mrfaiatlantide: no, do not call make-fai-nfsroot -v now. just reboot your client
14:11 stockholmcan i somehow restart the fai install process in order to see whats so slow?
14:11 Mrfaistockholm: faireboot
14:12 stockholmMrfai: aber dann kann ich nicht stracen und topen.
14:12 stockholmich wollte sowas wie fai -N install oder so hören
14:12 stockholmgeht das?
14:14 atlantidehttp://paste.debian.net/51104, i have the same answer when i do  "fai -v softupdate "
14:14 Mrfaistockholm: probier es aus
14:15 Mrfaiatlantide: if you care doing softupdate, check /etc/fai/fai.conf. softupdate do not need the nfsroot, so your changes in the nfsroot are useless when doing softupdate
14:18 atlantidethank
14:20 atlantideon ligne 63 : mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on tlon:/srv/fai/config, there is a pb
14:21 oz_atlantide: can you moutn the config space from another machine?
14:22 atlantideyes
14:24 oz_can you ping the host 'tlon'?
14:25 atlantideThis an other machine
14:25 atlantideroot@selena:~# df
14:25 atlantideSys. de fich.        1K-blocs       Occupé Disponible Capacité Monté sur
14:25 atlantide/dev/sda1             18263524  10154592   7181180  59% /
14:25 atlantidetmpfs                  1033572        12   1033560   1% /lib/init/rw
14:25 atlantideudev                     10240        68     10172   1% /dev
14:25 atlantidetmpfs                  1033572         8   1033564   1% /dev/shm
14:25 atlantide/dev/sda3             56230464  27872772  25501336  53% /tempo
14:25 atlantidelipn-sfa:/export2/vol02/cb
14:25 atlantide                     863558720 680756640 138935808  84% /users/cb
14:25 atlantidelipn-sfa:/export/vol01/mamadou
14:25 atlantide                     575707936 493737888  52725728  91% /users/mamadou
14:25 atlantide10.10.0.143:/srv/fai/config
14:25 atlantide                      20184704   9415680   9743616  50% /toto
14:25 atlantideyes i can ping host tlon
14:26 atlantidetlon=10.10.0.143
14:26 oz_please do not paste in here
14:26 atlantideexcuse
14:27 oz_atlantide: can you ping it with the hostname 'tlon'?
14:28 atlantideroot@selena:~# ping tlon
14:28 atlantidePING tlon (10.10.0.143) 56(84) bytes of data.
14:28 atlantide64 bytes from tlon (10.10.0.143): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.130 ms
14:29 oz_hm.
14:31 atlantidesorry
14:31 Mrfaiatlantide: try t mount the config space on your install client by hand
14:33 oz_atlantide: is 'selena' the name of your install client?
14:34 atlantideand other machine, dakar is the install client
14:35 oz_?
14:38 atlantideexcuse me dakar can't ping tlon without IP address
14:38 stockholmnow i am logged in on the SLOWWWWW machine, while it tries to install packages
14:39 stockholmtop shows nothing
14:40 oz_can you strace the installation?
14:40 stockholmoz_: i try to
14:41 stockholmtons of strace stuff zipping bz
14:41 stockholmby
14:41 stockholmi would like to see if it actuallz tries to install into nfs
14:41 stockholmwhat should i look for in the strace?
14:41 mettlerafter installing dapper, i reboot and get the warnungs: "special device /var/run does not exist" same with /var/lock and /dev/shm/var.run (install w0rked fine, system boots -but these warnings)
14:42 mettlerit tries to mount /var/lock to somewhere and expects it to be a device, but there is nothing in /etvc/fstab or mtab - just trying to get rid of the warniing and trying to find the reason
14:43 oz_mettler: are you booting the ubuntu kernel?
14:43 oz_and it's using the ubuntu fstab?
14:44 mettleryes
14:46 mettler2.6.15-51-686 and only my md devices in fstab + proc and floppy
14:46 mettlerunder dapper
14:46 oz_maybe better to ask on #ubuntu, then
14:46 mettler^^ thx
14:51 torkelmettler: do you have initscripts installed?
14:52 torkelmettler: /var/run, /var/lock and a couple of others are tmpfs and are mounted from /etc/init.d/mtab
14:53 atlantideoz_: i can't the install machine with the hostname 'tlon' but it ok with IP
14:53 mettlerah, nice hint! thx  ...fighting with debian
14:56 oz_atlantide: either add tlon to the hosts ile in your nfsroot of use the ip-adress in FAI_CONFIG_SRC
14:56 oz_atlantide: either add tlon to the hosts file in your nfsroot of use the ip-adress in FAI_CONFIG_SRC
15:02 mettlerhmmm initscripts is installed and looks okay
15:06 atlantideafter the message server nfs:10.10.143 is not responding, the system is running
15:08 oz_?
15:12 atlantide the install on dakar is ok now, but there is no on server fai the log trace /home/fai/dakar/(shell.log ..., fai.log)
igormorgado (~igormorga@200.179.57.57) left irc: Quit: Ex-Chat
15:37 atlantidei have no  fai.log, shell.log and ... from dakar on my server fai, but on dakar i have /var/log/fai/dakar, i send the message i think that somebody can't resolve this pb ?http://paste.debian.net/51110
15:38 atlantideW: GPG error: http://www.informatik.uni-koeln.de etch Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY DC13E54EAB9B66FD
15:39 Mrfaiignore it.
15:39 Mrfaiput your fai.log to paste.debian.net
15:48 atlantidehttp://paste.debian.net/51112 (shell.log) http://paste.debian.net/51111 (fai.log)
15:56 Mrfaiatlantide: your fai.log looks good. Now the installation is running (why did you talk about softupdate before?)
15:57 MrfaiI can't see any majhor problems there.
16:00 atlantidewhy  i have no  fai.log, shell.log and ... from dakar on my server fai in /home/fai/
16:02 atlantidenormally i would have all client log installation on my server at /home/fai
16:07 atlantidewhy  i have this message in error.log "fai.log:SERVER not defined. Can't change network boot configuration"
16:16 mettlerfai.log:chage failed with return code 15, shadow not enabled, password aging cannot be set. Continuing -almost the last error :=)
16:17 atlantidehttp://paste.debian.net/51116, in /etc/bootptab, sa=FAISERVER or sa=tlon thank for your answer
16:19 atlantidehd=/home/fai or hd=/srv/tftp/fai
16:30 atlantideMrfai, in variables.log monserver= is empty, where can y put the name of server in the files ? please
16:33 mettlerin a class file.var?!
16:33 MrfaiI think that's too late for monserver.
16:33 Mrfaifai.conf for example
16:41 atlantidei think i find the error ds in bootptab is false ds=10.10.0.10
igormorgado (~igormorga@200.179.57.57) joined #fai.
16:53 mettlerso gute nacht freunde
mettler (~mettler@dsl-62-220-14-162.berlikomm.net) left irc: Quit: [BX] Back wit anutha one of doz BitchX-rockin' beats!
igormorgado_ (~igormorga@200.179.57.57) joined #fai.
igormorgado_ (~igormorga@200.179.57.57) left irc: Remote host closed the connection
ErKa (keryell@m11.wifi.enstb.org) left irc: Ping timeout: 480 seconds
ErKa (~keryell@keryell.pck.nerim.net) joined #fai.
sepski (~sep@217.17.211.51) joined #fai.
igormorgado (~igormorga@200.179.57.57) left irc: Remote host closed the connection
18:43 Mrfaichael./quit
Mrfai (~lange@suenner.informatik.uni-koeln.de) left irc: Quit: leaving
ErKa (~keryell@keryell.pck.nerim.net) left irc: Ping timeout: 480 seconds
sepski (~sep@217.17.211.51) left irc: Remote host closed the connection
allee (~ach@allee.mpe.mpg.de) left irc: Remote host closed the connection
kriebly (~moho@wisdom.stanford.edu) got netsplit.
kriebly (~moho@wisdom.stanford.edu) got lost in the net-split.
ErKa (keryell@keryell.pck.nerim.net) joined #fai.
ErKa (keryell@keryell.pck.nerim.net) left irc: Ping timeout: 480 seconds
--- Fri Mar 14 2008

Generated by irclog2html.pl 2.1_h01ger1 by Jeff Waugh - find it at freshmeat.net! Customized by Holger 'h01ger' Levsen